Vegaaniruokakokki-koulutus kehittää ammatillista osaamista

Johanna Vihanta sekä Ramesh Parajuli suorittivat CareeriaPlussan järjestämän ilmastoystävällisen Vegaaniruokakokki -koulutuksen, jossa opetetaan käyttämään kasvikunnan raaka-aineita monipuolisesti sekä suunnittelemaan ja toteuttamaan ravitsemuksellisesti täysarvoisia kasvisruokia. Koulutuksessa osallistujat perehdytetään kasvikunnan raaka-aineisiin sekä erityisesti kotimaisiin kasviproteiineihin.

Ramesh Parajuli on koulutukseltaan alun perin ympäristötekniikan insinööri, mutta hän on työskennellyt viimeiset kuusi vuotta ravinto-alalla. Hän toimii tällä hetkellä keittiövastaavana Helsingin Kampissa sijaitsevassa bistrossa nimeltä Factory.

- Koulutukseen hain henkilöstöpäällikön ehdotuksesta. Factory-bistrossa oli ennestään kasvikunnan raaka-aineita käytössä, sillä meillä panostetaan vegaaniruokaan. Opin kuitenkin monia uusia asioita ja sain hyödyllistä tietoa kotimaisista kasviproteiineista, Ramesh kertoo.

Ramesh suosittelee koulutusta etenkin niille, jotka haluavat perusteellisemmin tutustua kotimaisten raaka-aineiden käyttämiseen vegaaniruuissa.

- Koulutuksessa oli opiskelijoita, jotka sanoivat, että heidän työskentelemissään ravintoloissa vegaaniruokaa on tarjolla vain pari kertaa viikossa. Etenkin heille tämä koulutus on hyödyllinen, Ramesh pohtii.

Johanna Vihanta haki Vegaaniruokakokki -koulutukseen työskennellessään kokkina vantaalaisessa Ravintola Oklahomassa. Myös hänellä on pitkä ura takanaan ravintolamaailmassa.

- Päätin peruskoulun jälkeen lähteä opiskelemaan Perhon Liiketalousopistoon ravintola- ja catering-alan opintoja. Ajattelin, että minusta tulee tarjoilija, mutta suunnitelmat muuttuivat matkan varrella ja minusta tuli kokki. Opiskelun kolmantena vuonna oli viimeisen työharjoittelun vuoro, jolloin päätin hakea työskentelemään ravintola Oklahomaan. Jäin sinne töihin, ja olen ollut siellä nyt viimeiset kymmenen ja puoli vuotta kokkina, Johanna kertoo.

Koulussa ei aikoinaan opetettu vegaanireseptejä, mutta omasta kiinnostuksestaan Johanna on opiskellut niitä vapaa-ajalla. CareeriaPlussan täydentävä kurssi oli ensimmäinen valmentava kokemus. Sekä koulutuksen teema että ympäristö motivoivat häntä.

- Oli todella inspiroivaa opiskella muiden kanssa, jotka olivat myös kiinnostuneita kurssin aiheesta. Sain myös suuren inspiraatiopiikin koulutuksesta. Oppimastani on ollut itselleni tosi paljon hyötyä henkilökohtaisessa elämässä. Lisäksi yritän tuoda enemmän vegaanipuolta esille työpaikassani, vaikka työskentelen pihviruokaan painottuvassa ravintolassa. Sielläkin voi olla hyvää vegaanista ruokaa nyt kun on sen buumi, Johanna toteaa.

Johannan mielestä koulutus sopii hyvin myös henkilöille, jotka eivät välttämättä ole aiemmin osoittaneet kiinnostusta vegaanisille valmisteille.

- Suosittelen koulutusta kaikille, mutta varsinkin ehkä vanhan liiton kokeille, jotka eivät ole tutustuneet vegaaniruokiin. Riittää vain, että tietää peruspohjan: mitä esimerkiksi vegaaniannoksen pitää sisältää, jotta se olisi ravinnerikas. Kun on ollut samassa työssä pitkään, vegaanikurssi voi tuoda piristävää vaihtelua, hymyilee Johanna.